Pas op! De cyberdief staat op de loer.

Pas op! De cyberdief staat op de loer.

Meer dan de helft van het mkb in Nederland heeft afgelopen jaar te maken gehad met cybercrime. Dat blijkt uit onderzoek van Alert Online. Reden tot zorg, vindt ook de minister van Justitie en Veiligheid, die 1,2 miljoen euro uittrekt voor meer training en voorlichting op dat vlak. Maar mogelijk nog verrassender: 56 procent van de mkb’ers die daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van internetcriminelen onderneemt daarna geen enkele actie om de beveiliging te verbeteren.

Sterker nog: driekwart van de mkb-ondernemers maakt zich totaal geen zorgen om cybercriminaliteit. Onterecht, zoals het onderzoek uitwijst. Ook Henk-Jan Angerman van Centureon vindt dit zorgwekkende cijfers. Verbaasd is hij niet. “Cybersecurity draait niet alleen om een goede firewall en sterke beveiligingssoftware. Bewustwording bij alle medewerkers over do’s en don’ts telt ook, net als een uitgekiend en een getrapt betalingsproces bijvoorbeeld.” En daar schort het vaak aan, is zijn ervaring. Om die problematiek aan te pakken is Centureon ontwikkeld en recentelijk gelanceerd.

In de praktijk blijkt namelijk dat veel ondernemers hun bewustzijn en dat van hun medewerkers overschatten. Anders gezegd: je denkt misschien dat je kritisch en scherp bent, maar een cybercrimineel is een specialist. Ze opereren vaak als team en de lucratieve cybercrime business draait bovendien 24/7. “Er zijn veel ‘non-targeted attacks’, schieten met hagel op meerdere doelen. De kans dat dat een hagelkorrel bij een mkb organisatie raak is, is gewoon heel reëel. Eenmaal een keer geraakt; dan komen ze later doelgerichter terug. Er is immers wat te halen.

Groot: dan wordt het persoonlijk
Bij grote bedrijven gaat het vaak om targeted attacks, ofwel doelgerichte aanvallen met een professionele opzet: dan wordt er meer op de persoon, of personen, gespeeld en is het doel duidelijker. “Bij multinationals krijgt bijvoorbeeld de financieel verantwoordelijke dan een dringende mail die afkomstig lijkt van de directeur of een directielid, waarin zelfs diens schrijfstijl is gebruikt: CFO- of acquisitiefraude heet dat. Er moet vaak direct en met hoge spoed nog een flink bedrag worden overgeboekt naar een (meestal buitenlandse) relatie, om een bepaalde deal niet te laten klappen. Klinkt onwaarschijnlijk, maar zo’n mail en de communicatie daaromheen oogt heel echt. Het is niet gek dat iemand daarop ingaat.

Door het betaalproces zo in te richten dat (grotere) transacties nooit zonder een tweede of zelfs derde akkoord kunnen plaatsvinden, voorkom je een financieel debacle als gevolg van CFO-fraude. “Dat is een belangrijk aspect: het inbouwen van voldoende logische checks in het bedrijfsproces die de veiligheid moeten waarborgen. In onze ogen de basis voor een goede defensie tegen cybercrime.” Tegelijkertijd zorgt de proactieve cyberbeveiliging van Centureon ervoor dat het bedrijf altijd optimaal is beschermd. “Dat doen we onder andere met patch management; een mooi woord voor het automatisch verhelpen van fouten en lekken in de software die een bedrijf gebruikt.

Wat kan Centureon betekenen voor uw onderneming? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende intake.

Neem contact op en vraag naar een vrijblijvende intake!

"De beste cybersecurity voor het MKB van dit moment"
Als je als ondernemer in het MKB je netwerkbeveiliging aan wil pakken, doe het dan goed. Met de Centureon Endpoint Security-oplossing verandert je netwerk in een onneembaar fort.

- Winmag Pro MKB-Proof Awards 2018